Terdapat ralat dalam alat ini

Khamis, 20 Ogos 2009

salam...hari ni memang hari yang paling memenatkan...aku telah bekerja keras dari ptang semalam lagi,sapai lah tengahari ni baru siap..betul buat aku sakit pinggang macam nak patah dok memasak ....pagi semalam,jiran aku datang bagitahu aku yang sekolah nya nak ubah tarikh tempahan makanan..mereka buat tempahan ayam percik 7kg untuk jamuan sekolah 20hb...adoii,macamana nie...hari tu dia cakap nak 21hb (jumaat) so aku terima je lah ..sebab hari jumaat tu memang kekosongan...tapi last minute,diorang nak ubah tarikh lak 20hb (Khamis)...sedangkan hari khamis ,sek my hubby dah lama booking mahu tempah nasi untuk 95 orang pelajar,dan bufer untuk 30 orang guru dan 10 orang vip...penat juga lah nak masak banyak2 ni....untuk guru dan VIP diorang mahu nasi krabu speacial ayam percik...adoiii...takut juga aku nak masak speacial2 ni...tapi diorang merayu juga2,so aku terima je lah...terpaksa lah aku kena masak untuk 2 tempahan ...kesian juga nak tolak yang jiran aku tu...lagi pun aku dah janji nak masak untuk tempahan nya tempohari...tak sangka pulak boleh bertembung tarikh...hehehe..tak pe lah ...dah rezeki aku...jangan di tolak...

petang semalam aku pi lah beli barang2 kat pasar...banyak juga lah barang2 yang aku beli..hampir2 rm200 habis ...balik pasar dah pun jam 5.30 ptng...aku terus masuk dapur untuk buat persiapan awal2 apa yang patut..takut nanti ada yang tertinggal pulak...sedang asyik aku dok kupas bawang,tiba2 my hubby panggil aku ..katanya aada orang datang...eh!siapa pulak datang petang2 ni...bila aku kuar,my hubby cakap ustaz noriman mahu buat tempahan nasi untuk 50 orang pelajar dan 6 orang guru...terkejut badak aku...sbab emergency macam ni...dah lah barang pun tak beli lagi...dan aku pun dah ada 2 tempahan ...untuk pukul 10 satu tempahan dan tempahan satu lagi makan tengahari...sekarang datang pulak yang lain...
aku pun bincang lah dengan my hubby macam ni...larat ke nak buat banyak tempahan nie...takut nanti tak larat je...tapi,ustaz dan wife dia mintak tolong juga,sebab dah emergency sangat2...lagi pun diorang mahu ambik pukul 6 pagi tempahan tu...so,kami terima lah juga...kerana kasian juga dengan ustaz tu...siap datang rumah lagi...orang tua2 cakap tak elok kita menolak rezeki bila dah ada depan mata kita...tapi kalu musuh yang datang tu...perlu lah tolak cepat2 ya ..hehehe....

lepas je ustaz tu balik,my hubby pun terus pi pasar pulak beli barang2...jadi malam tadi bersilat lah aku kat dapur sorang2 ...my hubby pulak kuar pi jumpa kawannya dari tawau yang baru datng...kul 10.30 baru dia balik...sempat lah tolong aku sikit2...kul 2.30 pg baru kami masuk tidor...si hero aku pun turut lah berjaga juga malam tadi...baru je tidor kejap..jam dah pun bunyi...tengok2 dah kul 4 pg...cepat2 aku bangun,sebab jam 6 pg nanti ustaz noriman dah mahu ambik tempahan nasi....tak cukup kakitangan kami di buat nya...
jam 6.30 siap tempahan pertama...terus aku sambung untuk ayam percik dan tempahan sekolah my hubby pulak...adoi makkk!!tolong lah ..penat sangat2 ...berlari kesana kesini di buat nya...masak nasi sapai 3 periuk besar yang 5 kg...termengah2 aku ni..maklum lah ..benda tu belum siap lagi..dan benda ni belum siap lagi...air batu belum bacuh lagi...semuanya nak cepat..dah lah pingang2 untuk VIP belum di lap lagi...dan macam lagi lah...nasib baik pingang mangkuk rumah aku ni cukup...maklum lah aku dah beli awal2 lagi..senang nak buat kenduri kendara atau majlis raya...

tengah aku sibuk dok masak jam 8 pgi tadi,tiba2 ada pulak call dari kawan my hubby...cik gu tu nak tempah nasi untuk jamuan masjid malam ni lepas isyak..dia nak tempah nasi kerabu juga...adoiii lah tak sanggup dah ambo cikgu oiii....mintak maaf lah banyak2...hari ni pun dah ada 3 tempahan...tubuh pun dah sakit2...buat nya esok dah mula puasa ...naye aku kali ni...nak buat persiapan jual bazar ramadhan lagi...ish...tak sanggup lah aku...dah lah esok baru nak gi suntik kat hospital...petang selasa tu aku dah buat medical chek kat klinik layong..habis RM75...mahal dah sekarang..tahun lepas rm60 je...huhuhu...klinik pun dah naik harga...

dok sekejap dalam 15 minit,ada pulak yang call nak tempah roti jala ...mintak maaf lah juga kak ya...tempahan dah tutup..ambo dah penat sangat...tu lah..pandai sangat ambik tempahan makanan...sekarang bila orang dah ramai mahu tempah...mula lah dah penat2...dan tolak tak sanggup lagi...eeee...hangat2 tahik ayam je aku ni...kasian kat orang mahu buat tempahan tu...tak pe lah cikgu -cikgi...nanti lepas raya kita ambik tempahan lagi...sekarang ni ambo betul2 tak larat...ambo nak rehat dulu...nanti bulan puasa ambo dah tak leh rehat lagi..sebab ambo ambik gerai bazar ramadahn..tapi tahun ni tak best lah...diorang dah ubah tempat,buat kat pasar yang jauh dari jaln raya...kalau tahun lepas diorang wt kat teminal depan balai polis...best sangat2 menjual air soya...sekejap saja habis..cina2 dan india selalu berhenti beli air soya panas...maklum lah...tepi lebuhraya je...orang2 yang lalu lalang mahu pi lahad datu,tawau,sanadakan atau k.k akan singgah membeli di bazar ramadhan..tapi tahun ni tak tahu lah apa nasib nya...iya lah...bazar ramadhan dah jauh dari lebuh raya...terpaksa masuk kedalam untuk ke tempat nya..macam tak sesuai je...kesian juga dengan orang yang tak ada kenderaan sendiri..terpaksa naik pirrot pulak untuk ke sana...kalau tahun lepas,sambil2 membeli kat pekan tu,diorang boleh pi bazar ramdhan...ramai yang tak puas hati bila bazar ramdhan pindah kat pasar basah...alasan majlis daerah ialah,tak nak jalan jem...huhuhu...ada ke patut tak nak jaln
jem...sedangkan kami bukan jual di kaki lima jalan pun...tak ada kena mengena langsung dengan jem...kalau setakat kereta berderet 6@7 buah tu biasa lah...nama lagi kawasan pekan..tentu lah orang sibuk kuar masuk...tak pikir langsung macamana nak tarik orang ramai datng tempat kita...bila jem sikit dah nak ubah lokasi...padahal kat terminal tu lah yang paling strategik tempat menjual..lagi pun kawasa terminal tu memang luas macam dataran...sesuai sangat untuk orang parking...bukan nya parking di kaki lima jaln...huhuhu....sedih rasanya...tak pe lah...rezeki akan ada di mana2...

oh ya,esok tak puasa lagi...nasib baik juga lah...sebab aku ni tak sedia apa2 lauk pun untuk sahur...esok baru nak pi beli...kalu lah di buat nya puasa esok,nampak nya makan telur kicap dan telur masin je lah...hahaha...baru lah panjang leher nak menelan nasi...hehee...ok lah...aku nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMDHAN AL MUBARAK BUAT SEMUA...ISI KANLAH MASA2 KAMU DENGAN BERZIKIR,TADARUS,SOLAT SUNAT DAN BERJAGA TENGAH MALAM UNTUK BERTEMU DENGAN LAILATUL QADAR...BUKAN NYA DOK TUNGGU NAK JUMPA DENGAN LAILA ANAK PAK BADAR...HARU DIBUATNYA...YE...OK LAH ,SAMA LAH KITA MEMBUAT AMALAN YANG BAIK DI BULAN YANG BAIK INI...DAAA,JUMPA LAGI...ITU PUN KALU AKU NI TAK BUZY...HEHEHE...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan